Pieprzniki jadalne, czyli kurki, należą do popularnych i łatwo rozpoznawanych grzybów leśnych. Mają charakterystyczną żółto-pomarańczową barwę i trąbkowaty kształt. W sklepach pojawiają się najczęściej w maju, a sezon na nie trwa praktycznie do końca jesieni. To sporo czasu, by wypróbować rozmaite przepisy na kurki pod różną postacią! A jeśli akurat nie ma sezonu na kurki, można czasem dostać te grzyby w mrożonej formie – takie też nadadzą się do gotowania.
Jak w przypadku większości grzybów, także kurki mają szerokie zastosowanie kulinarne. Nadadzą się do wielu potraw, przy których tradycyjnie sięgamy po pieczarki. Wybornie smakować będzie zatem jajecznica z kurkami, pierogi czy zapiekanki z tymi grzybami. Możemy także wzbogacić o kurki wiele potraw mięsnych. Wystarczy chwila gotowania albo smażenia, by kurki były gotowe do jedzenia, zatem ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga żadnych specjalnych przygotowań.
Przepisy na kurki są często bardzo proste, ponieważ te smaczne grzyby nie wymagają skomplikowanej oprawy. Świetnie wypadają w towarzystwie jajek, zatem nie tylko wspomniana jajecznica będzie doskonałym śniadaniem, ale możemy dodać je do omletu czy szakszuki. Kurkami możemy też faszerować jajka. Te lekko pikantne grzyby dodają jajkom charakteru, dlatego to połączenie bywa tak często stosowane.
Innym klasycznym pomysłem jest sos grzybowy. Do jego przyrządzenia wystarczy śmietana i nieco przypraw – soli, pieprzu i wybranych ziół. Taki sos z kurek podawany może być na przykład z makaronem, tworząc proste, szybkie, ale bardzo dobre danie. Nada się jednak świetnie także jako sos do pieczeni albo placków.
Jeśli macie ochotę na bardziej złożone przepisy z kurkami, możecie dusić je razem z wybranym mięsem albo wykorzystać do przygotowania tarty czy wyjątkowej, oryginalnej pizzy. Pomysłów na kurki nie brakuje, a wszystkie przygotowane z ich udziałem potrawy – czy proste, czy bardziej skomplikowane – stają się wyjątkowe i przepyszne.